Nieuws

IT Makkelijker Maken met elk Artikel

AI Gegenereerd: Cyberafpersing

Cyberafpersing: Wat is het en wat is het risico voor jouw bedrijf?

August 09, 20242 min read

Is dit iets waar je je zorgen over maakt? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het zou jouw bedrijf op een dag zomaar kunnen treffen.

Wat is cyberafpersing?

Cyberafpersing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen dreigen om jouw bedrijf schade toe te brengen door het versleutelen van data totdat er losgeld wordt betaald. Dit noem je ook wel ransomware. Namelijk samengesteld uit het engelse woord "ransom", wat losgeld betekend, en "software".

Soms gaan cybercriminelen nog een stap verder door de data ook te stelen en deze dreigen ze dan openbaar te maken op schimmige websites als je niet hun losgeld betaald. Deze extra klap staat bekend als dubbele afpersing.

Volgens een rapport uit 2024 is het aantal slachtoffers van cyberafpersingspraktijken het afgelopen jaar met 77% gestegen. Wat nog zorgwekkender is, is dat kleine bedrijven vier keer vaker het doelwit zijn dan hun grotere tegenhangers.

Dit is een verontrustende trend, vooral omdat kleinere bedrijven vaak minder middelen hebben om zich tegen deze aanvallen te verdedigen. Al zal dit ook de reden zijn waarom de kleinere bedrijven vaker het doelwit worden van dit soort aanvallen.

De waarheid is dat alle bedrijven, ongeacht hun grootte of sector, potentiële doelwitten zijn. Wel worden sommige sectoren vaker aangevallen. De maakindustrie, professionele-, wetenschappelijke- en technische-diensten en de groothandel staan bovenaan de lijst. Alarmerend genoeg zien ook de gezondheidszorg- en sociale bijstandssectoren een aanzienlijke stijging in aanvallen, ondanks de mogelijke maatschappelijke en politieke gevolgen.

Helaas is het beeld van een verveelde tiener in een zwarte hoodie op een zolderkamer zwaar achterhaald. Cybercriminelen zijn opportunistisch en strategisch. Ze richten zich op regio's met sterke economische groei en gemeenschappelijke talen. Zo zijn cyberafpersingsaanvallen in het Verenigd Koninkrijk met 96% toegenomen.

Hoewel de toename van cyberafpersing zorgwekkend is, zijn er stappen die je kunt nemen om jouw bedrijf te beschermen. Hier zijn enkele belangrijke strategieën:

Back-up je data

Zorg voor een robuust back-up plan. Bewaar je cruciale data volgens het 3-2-1 principe en test regelmatig het herstelproces van je back-up.

Houd software up-to-date

Zorg ervoor dat al je apparaten de nieuwste software gebruiken, vooral die met een internetverbinding.

Stel overal Multi-Factor Authenticatie (MFA) in

Versterk je toegangscontrole met MFA. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door meerdere vormen van verificatie te vereisen voordat je ergens kan inloggen (zoals een code op een apart apparaat). Beperk ook de toegang van gebruikers tot alleen de systemen die ze nodig hebben voor hun werk (dat noemen we het "principe van minimale toegang").

Patch- en kwetsbaarheidsbeheer

Update je systemen regelmatig om beveiligingslekken te dichten. Cybercriminelen maken vaak misbruik van bekende zwakheden, dus door up-to-date te blijven met patches kun je veel aanvallen voorkomen.

Door te begrijpen wat cyberafpersing is en hoe het werkt, kun je jouw bedrijf beter voorbereiden om zich hiertegen te verdedigen. Onthoud dat Voorkomen beter is dan Genezen 😉

Als ik je kan helpen om je bedrijf voor te bereiden en veilig te houden, neem dan contact met me op.

blog author image

Olrik Lenstra

Olrik Lenstra is niet zomaar een IT-specialist; hij is een techneut met een visie. Olrik de trotse eigenaar en de technische kracht achter Lenex IT. Met het motto "Maak IT Makkelijker", streeft Olrik ernaar om de digitale wereld toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor zijn cliënten.

Back to Blog